Medya Satın Alma Ajansları ve Medya Planlama Ajansları Ne İş Yapar? Aralarındaki Fark Nelerdir?

Bir reklam çalışması yaratıcılık bakımından ne kadar üstün olursa olsun iyi kurgulanmamış bir medya planı ile duyurulmaz ise asla hak ettiği başarıyı yakalayamaz. Reklam ajansı tarafından hazırlanan reklam filmi, duyurum, içerik medya planlama ajansları tarafından hedef kitle ile buluşturulur. İş planlama kısmına geldiğinde medya satın alma ve medya planlama ajansları olarak firmaların ikiye ayrıldığını görürüz. Bu yazımızda planlama ve satın alma ajanslarını inceleyelim.

Medya Satın Alma Ajansları Ne Yapar?

Dijitalin bu denli yaygınlaşması ile markaların hedef kitlesi ile buluşmak için kullanacağı kanallar bir hayli arttı. Eskiden sadece geleneksel medya ile ürün ve hizmetlerini duyurabilen markalar artık açık hava, internet siteleri, sosyal medya, arama motoru reklamları vs. gibi birçok kanaldan ürününü duyurabiliyor.

Mecraların bu denli artmış olması, markaların potansiyel müşterileri ile daha çok alanda karşılaşabilme şansı ve en düşük bütçe ile en fazla kişiye ulaşma isteği medya satın alma ajanslarına ihtiyaç duyulmasına neden olmuştur.

  • Medya satın alma ajansları, planlama ajanslarının yaptığı analiz ve stratejik planlamalar sonucunda yer almak istediği mecralara girebilmesini ve daha önemlisi en iyi fiyatla anlaşma yapabilmesini sağlar.
  • Markanın ve medya planlama ajansının yer almak istediği mecralar ile kolayca iletişim kurabilmesine imkan sunar. Zaman ve iş gücünden tasarruf sağlar.
  • Markanın bütçesinin en efektif biçimde kullanılmasına yardımcı olur.

Medya Planlama Ajansları Ne Yapar?

Satın alma ajansları genellikle doğrudan marka veya reklam ajansı ile bağlantıda olmaz. Medya planlama ajansları ise ajanstan gelen yaratıcı işi yine ajans ile koordineli olarak hedef kitle ile buluşturmak için çalışır. Bu süreçte rakip, hedef kitle ve mecra analizleri yaparak yine en az bütçe ile en etkili erişime ulaşmayı hedefler.

  • Planlama ajansları markanın bütçesini yönetir.
  • Medya planlama ajansları, reklam ve markaya göre analizler yaparak medya stratejisi oluşturur. Bu strateji ile gereken mecralar, yayın stratejisi, frekans vs. belirler.
  • Marka veya ajans ile beraber çalışan planlama ajansı, hedefler(KPI(Key Performance Indıcator)) belirler ve belirli periyotlarda detaylı raporlama yapar.

Son olarak da hepimizin çok iyi bildiği Marshall Mcluhan’ın 1911’deki bir sözü “Medium is the message” ile yani “Kanal mesajdan daha anlamlıdır, mecranın kendisi mesajdan daha etkildir.” bitirelim.

Ara!