Myspace: Sanal ortamda kullanıcı denetiminde iletişim ve arkadaşlıklar kurulabilen, kişisel profillerin, blogların, grupların, resimlerin, müzik ve videoların barındırılabileceği bir sosyal iletişim web sayfası’dır.
Facebook: “İnsanlara paylaşmanın gücünü vermek dünyayı daha açık ve bağlantılı bir yer yapmaktır.” Diye ifade ediliyor. Mutlu Binark ve Diğerleri, “Görülüyorum Öyleyse Varım!” kitabında 845.000.000 kullanıcıya erişen Facebook’un ortaya çıkışını ve tarihini şöyle özetlemektedirler: “Harvard Üniversitesi öğrencisi Mark Zuckerberg, Andrew McCollum ve Eduardo Saver’ın da yardımıyla 2004 yılında “The Facebook”u kurmuştur. Aradan kısa bir zaman geçtikten sonra Harvard öğrencilerin yarıdan fazlası Facebook’a üye olmuştur. Kullanım yaygınlığı gittikçe artan Facebook, Boston’daki MIT, Boston Üniversitesi ve Boston College gibi diğer üniversitelerden de üye kabul etmeye başlamıştır. Siteye dahil olan okulların gittikçe artmasıyla, 2004 Aralık ayında sitenin kullanıcı sayısı 1 milyona ulaşmıştır. Başlangıçta “The Facebook” olan sitenin adı 2005 Ağustos’ta 200 bin Dolar’a Facebook.com olarak değiştirilmiştir. 2005’in sonlarına doğru site, İngiltere ve Kanada’daki üniversiteleri de üyeliğe kabul etmeye başlamıştır. Aynı yılın sonunda, ABD, Kanada, Meksika, İngiltere, Avusturalya, Yeni Zelanda ve İrlanda’daki 25.000’in üzerinde üniversite sisteme katılmıştır. 2006 yılına gelindiğinde site, bir yandan üniversite ağını genişletirken diğer yandan kullanıcılarının lise arkadaşlarını da arkadaş listelerine ekleyerek üyeliğe davet etmesini sağladı. Bu gelişmelerle birlikte, enformasyonel kapitalist yapıda Facebook’un tecimsel değerinde artma yaşanmış, Eylül 2006’da Facebook, e-posta adresi olan tüm İnternet kullanıcılarını üyeliğe kabul etmeye başlamıştır. Bugün Facebook dünyanın en yaygın toplumsal paylaşım ağı haline gelmiş ve kullanımı tüm dünyada hızla yaygınlaşan site, Google’dan sonaki en değerli firmalardan biri olmuştur. Facebook’un kullanım amaçları olarak sıraladığı başlıklar, Facebook ile birlikte neredeyse tüm sosyal paylaşım ağlarının kullanım amaçlarını özetlemektedir: Arkadaş Bulmak Amaçlı, Denetim ve Gözetim Amaçlı, Video, Resim, Fotoğraf, Müzik, Fikir Paylaşımı Amaçlı, Oyun Oynamak Amaçlı, Örgütlenme Amaçlı, Siyasal Amaçlı, E-Ticaret Amaçlı, Cinsel Amaçlı, İhbar Amaçlı
LinkedIn: Özellikle iş dünyasına odaklanan bir sosyal ağdır. İş çevresi, iş arkadaşları ve potansiyel yeni iş bağlantıları kurma ve güncel bir özgeçmiş sergileme imkanı sunmaktadır.
Google Plus: Google ( internet arama motoru) tarafından yönetilen sosyal ağ ve kimlik doğrulama hizmetidir
VİKİLER : “What I know is…” kelimelerinin baş harflerinden oluşan Viki yazılımlar katılımcıların katkıda bulunarak oluşturduğu bilgi sayfalarıdır.
FORUMLAR: Tartışma konularının başlatıldığı ve sonradan üzerinde görüşlerin bildirildiği platformdur.
FOTOĞRAF PAYLAŞIMI: Instagram, Flickr, FotoKritik, Photobucket, DeviantART en çok bilinen kanallardır.
LOKASYON PAYLAŞIMI – FOURSQUARE: Foursquare yazılımıyla bulundukları mekanları işaretleyebilmekte ve bıraktıkları notlarla belli bir lokasyon hakkında bilgi verebilmektedirler.
VİDEO / HAREKETLİ GÖRSEL PAYLAŞIM KANALLARI: Youtube Vimeo, İzlesene, ve Dailymotion bu alanda en çok bilinen kanallardır.