BLOGLAR: İnternette yazılan bir tür seyir defteri de diyebiliriz.
– Kişisel Bloglar: İnternet üzerinde bireysel olarak oluşturulan, genel veya belli bir odak noktası olan Blog türüdür. Çoğunlukla, Blog yazarının ismini veya takma adını alırlar. WordPress ve Tumblr gibi ücretsiz kanallardır.
– Temasal Bloglar: Sadece belirli bir alanda yazılan gönderilerin yer aldığı, belirli bir konuda uzman kişilerin yazdığı ve düzenlediği Blog sayfalarıdır. Politika, pazarlama, yemek, internet, ekonomi, tasarım, moda, fotoğraf, programlama dilleri, blogger temaları vb.
– Topluluk Blogları: Üyelik sistemine sahip olan ve bu üyelerin yazdıkları gönderilerden meydana gelen kapsamlı Blog sayfalarıdır.
– Kurumsal Bloglar: Şirketlerin, kendileri ile ilgili haber ve duyurularını daha samimi bir şekilde halka açtıkları Bloglar, dünyada ve iş hayatında giderek önem kazanmaktadır. Türkiye’de de artık az sayılamayacak kadar şirket Blog sayfası üzerinden hedef kitlesiyle iletişim kurmaktadır.
MİKRO BLOGLAR: Blog uygulamalarına benzemekle birlikte daha çok anlık girdi yapılmasını sağlayan, uzun metinler yerine kısa cümlelerin aktardığı uygulamalardır. En bilinen türleri Twitter, Foursquare ve Friendfeed’tir. Paylaşılan kısa metinlere linkler eklemek vasıtasıyla görsel ve diğer içerik türleri kullanılabilir.
– Anlık Durum Paylaşımı – Twitter: En fazla 140 karakterden oluşan tweet(cıvıldama) adı verilen İnternet vasıtasıyla mesajların gönderildiği ve Twitter’e kayıtlı kullanıcıların birbirlerinin mesajlarını okuyabildiği ve takip edebilme imkânı sunduğu, ücretsiz bir mikro-blog hizmetidir. Twitter’i tanımak için bu sözlükteki kimi tanımlamalar bilinmelidir.
Tweet (isim): Twitter ile atılan en fazla 140 karakteri içeren mesaj.
Takip et: Twitter’dan bir kimseyi takip ettiğinizde o kişiden Tweet veya güncellemelerin alımını sağlayan düğme.
Takipçi: Twitter kullanıcısını takip eden bir diğer Twitter kullanıcısı.
Direkt Mesajlar (DM): Sadece gönderen ve alıcı arasında gerçekleşen kişiye özel mesajlardır.
Keşfet: En üst sıralardaki Tweetlerin, kimin takip edilebileceğinin, gündemin, arkadaş aramanın ve arama kategorilerinin olduğu etikettir.
Hashtag: “ # ” Sembolü gündemde en üst sırada yer alan başlıkları ve anahtar kelimeleri işaretlemek için kullanılır. Bu sembol, Twitter kullanıcıları tarafından ortaya çıkarılmıştır.
FF (#Follow Friday): Twitter kullanıcılarının diğer kullanıcılara #FF hashtag’i ile kimi takip etmeleri hakkındaki önermelerdir.
Zaman Akışı: Kullanıcının tüm tweetlerinin ters zaman örgüsüne göre sıralayan akıştır.
Retweet (isim): Kullanıcının bir Tweet’i, kullanıcıyı takip eden diğer kullanıcılarla paylaşmasına verilen addır.
Fail Whale: Türk kullanıcılar arasında pek karsılasılmayan bir isim olsa da Twitter’la ilgili haberlerde sık kullanılan bir terim. Twitter çöktügü zaman kars¸ınıza kusların tasıdıgı bir balina resmi geliyor. Iste bu ünlü balinaya Fail Whale deniyor ve bunu gördügünüz zaman bilin ki Twitter’da bir sorun var.
Trending Topics: Twitter’da o sırada en çok konuşulan konuların listesidir. Dilerseniz bunu ülke ve şehir olarak özelleştirebilir veya tüm dünyanın gündemi için Dünya olarak seçebilirsiniz.